Test je ademhaling

Wanneer je gezond ademt, adem je rustig. Dus, bij de meeste mensen houdt een verkeerde ademhaling in dat er te veel geademd wordt. Dit heet chronische hyperventilatie. Om vast te stellen of je last hebt van chronische hyperventilatie zijn er een aantal testen mogelijk, zoals bijvoorbeeld een bloedtest of uitgebreide vragenlijst in het ziekenhuis, maar gelukkig is er ook een eenvoudige test waarmee je dit zelf kan meten. Volg daarvoor onderstaande instructie en lees daarna wat de uitslag betekent.

  • Ga rechtop en ontspannen zitten op een rustige plek.
  • Adem een paar minuten rustig in en uit, door je neus. Pas je ademhaling niet aan, oftewel, adem ‘normaal’.
  • Knijp je neus dicht na een uitademing en zet tegelijkertijd een stopwatch aan.
  • Zodra je een eerste aandrang voelt om weer adem te halen, zet je de stopwatch stil. Kijk tussendoor, tijdens de adempauze, liever niet naar de stopwatch. Gebruik hierbij geen wilskracht. Het is geen test om te kijken hoe lang je de adem kan inhouden. Het gaat om de eerste aandrang.
  • Het aantal seconden dat je hebt gemeten noemen we de Controle Pauze.

Stopwatch:

Lees hier wat je gemeten Controle Pauze betekent:

– Minder dan 5 seconden: dit is heel kort. Weet je zeker dat je goed gemeten hebt? Soms ervaar je na een paar seconden al een vage drang tot ademhalen, maar waarschijnlijk ebt deze binnen een paar seconden weg als je hem negeert. Wacht een paar minuten en meet nog een keer.

– Minder dan 20 seconden: je ademt veel te veel. De kans is groot dat je symptomen of ziektes hebt die gerelateerd zijn aan chronische hyperventilatie. Als je nu geen klachten hebt, is de kans aanwezig dat je die op een later moment gaat krijgen.

– Meer dan 40 seconden: je ademhaling is mooi rustig. Heel goed! Meet wel af en toe je controle pauze voor de zekerheid.

Wanneer je ademhaling onder de 20 seconden is, zou ik de Buteykocursus aanbevelen. Je ademt veel te zwaar en of je nu klachten ervaart of niet, het is niet gezond. Dan is er nog een hele range tussen de 20 en 40 seconden. Buteyko heeft onderzoek gedaan naar een flinke lijst aan ziekten en klachten en heeft veel daarvan gerelateerd aan chronische hyperventilatie. Als je jezelf herkent in deze lijst, kan de Buteykomethode wellicht iets voor je betekenen. Wil je je aanmelden voor een cursus, of wil je meer weten of advies? Stuur dan een bericht.